Close Panel

Login

 

             

24Οκτώβριος2012

Kηλίδες Παντού!

Από τον/τη Μαρία Παμπουκίδη
     

Καφέ κηλίδες, πανάδες, δυσχρωμίες, φακίδες. Στο πρόσωπο, στα χέρια, στο ντεκολτέ. Γιατί ήρθαν και πως θα φύγουν; 

 proti

Ωραίο να τις βλέπεις σε... σκύλο! Είναι πολύ εντυπωσιακές. Οι βούλες δίνουν στυλ και ξεχωρίζουν. Ενίοτε είναι ωραίο να τις βλέπεις και σε ανθρώπους. Πάντα θυμόμαστε και σχολιάζουμε ένα πρόσωπο με χαριτωμένες, διάσπαρτες, παιχνιδιάρικες φακίδες. Γιατί όμως σχεδόν πάντα όποιος έχει φακίδες, δεν τις θέλει; Και δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει μια απλή, έντονη κίνηση (όπως τινάζεται ένας σκύλος για παράδειγμα) και να τις ξεφορτωθεί...

dog

 

Οι βούλες (στους σκύλους) και οι φακίδες (στους ανθρώπους) είναι η απλή, λιγότερη προβληματική περίπτωση...διακόσμησης. Οι καφέ κηλίδες όμως και οι πανάδες, τι είναι και γιατί έρχονται; Τις  φώναξε κανείς; Μήπως κι εσείς κάθε φθινόπωρο κυνηγάτε καφέ σκιές - φαντάσματα στο πρόσωπό σας και ψάχνετε τον καλύτερο εξολοθρευτή τους;

 

Οι φιλενάδες του ήλιου

Θα μπορούσαν να είναι και οι πρώτες του ξαδέλφες. Πάνε μαζί, αν και ο ήλιος συνήθως προπορεύεται. Βγαίνει πρώτα αυτός, ανοίγει το δρόμο και μετά εμφανίζεται το "σόι" πιασμένο χεράκι - χεράκι. Για το γενεαλογικό δέντρο των δυσχρωμιών στο δέρμα, ρωτήσαμε τον Βαγγέλη Σελλά, Commercial, Marketing & Communication Manager της Frezyderm και μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα:

 

Που οφείλονται;

Σε διαταραχή κατά τη διαδικασία δημιουργίας της μελανίνης, μιας φυσικής ουσίας του οργανισμού που δίνει το χρώμα στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά μας και λειτουργεί και ως φυσικό αντιηλιακό φίλτρο. Συνήθως μετά την έκθεση στον ήλιο, η διαταραχή αυτή εκδηλώνεται με δυσχρωμίες σε πρόσωπο, χέρια και ντεκολτέ. Εκτός από τον ήλιο, άλλες αιτίες είναι οι ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), η γήρανση, η χρήση καλλυντικών ή φαρμάκων (απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία), η κληρονομικότητα.  

 

Φακίδες ή κηλίδες;

Οι φακίδες εμφανίζονται από την παιδική ηλικία στις ανοιχτόχρωμες κυρίως επιδερμίδες και γίνονται εντονότερες τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποχρωματίζονται τον χειμώνα. Οι φακίδες μεγαλύτερου μεγέθους που εμφανίζονται στο πρόσωπο, τα χέρια και το σώμα κυρίως μετά την ηλικία των 35-40 σε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, οφείλονται σε υπερπλασία των μελανοκυττάρων. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φακίδες δεν εξαφανίζονται τους χειμερινούς μήνες, αλλά ενδέχεται να ατονήσουν χρωματικά.

 

Πανάδες

Οι πανάδες (ή αλλιώς μέλασμα), όπως επίσης και η λεγόμενη «μάσκα» της εγκυμοσύνης αποτελούν τις πιο συνηθισμένες δερματικές δυσχρωμίες, οι οποίες εμφανίζονται στα πιο εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του προσώπου (μάγουλα, μέτωπο). Οι έγκυες, οι γυναίκες με ορμονικές διαταραχές, όσες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια ή ακολουθούν κάποια ορμονική θεραπεία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είναι ιδιαίτερα "ευάλωτες" στην εμφάνιση των πανάδων. Οι πανάδες, είναι εντονότερες τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της φωτοτοξικής αντίδρασης του δέρματος και ξεθωριάζουν, συνήθως, στους χειμερινούς μήνες.

 

kolazz

(φωτό Getty Images)


Μη νομίζετε πως και οι celebrities, όπως η Molly Sims, η Gwyneth Paltrow και η  Katie Holmes δεν έχουν δυσχρωμίες και ατέλειες στο δέρμα τους. Απλώς είθισται να τις βλέπουμε με τέλειο μακιγιάζ. Πάντως, δεν βρίσκετε πως η Julianne Moore δεν θα ήταν το ίδιο συγκλονιστική χωρίς τις χαρακτηριστικές της φακίδες; 

 

Aποφυγή και αντιμετώπιση

Η αποφυγή του ήλιου και η καθημερινή χρήση αντιηλιακού, χειμώνα - καλοκαίρι είναι απαραίτητα. Ένα καλό αντιηλιακό επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιεί τον ήλιο ευεργετικά (τον χρειαζόμαστε για την παραγωγή βιταμίνης D) αλλά να μην... ξυπνάει το θηρίο (κηλίδες)! Ανάλογα με το είδος, την έκταση και την ένταση των κηλίδων η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει πιο επιθετικά και άμεσα με laser, χημικό πήλινγκ, κρυοθεραπεία κ.ά. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως νέες κηλίδες δεν θα ξαναεμφανιστούν. Η χρήση ειδικών καλλυντικών τόσο την περίοδο που το πρόβλημα είναι πιο έντονο (μετά τον Σεπτέμβριο) αλλά και όλο το χρόνο προληπτικά, βοηθούν πολύ. Το ζητούμενο δηλαδή είναι τόσο ή πρόληψη όσο και η αντιμετώπιση (το σβήσιμο) των δυσχρωμιών που δεν τις προλάβαμε, και εμφανίστηκαν. 

products



H oλοκληρωμένη σειρά Spot End της Frezyderm προσεγγίζει συνολικά το θέμα των κηλίδων καθώς τα προϊόντα της παρέχουν αντιηλιακή προστασία ενώ παράλληλ διαθέτουν ένα πολυδύναμο σύστημα λεύκανσης ώστε να μειώνεται δραστικά τόσο ο αριθμός όσο και η ένταση των κηλίδων. Μάλιστα η έξυπνη σύνθεσή τους καταφέρνει να μεταφέρει τα δραστικά συστατικά στα σημεία - στόχους που η μελανίνη είναι πιο έντονη, αλλά και για χαρίζει χρωματική ομοιομορφία σε όλο το δέρμα. 


Μαζί με μια φίλη, την χρησιμοποιούμε ήδη εδώ και καιρό. Πρωί - βράδυ, ενώ η κρέμα χεριών δεν λείπει από την τσάντα! Σε λίγο οι εντυπώσεις!  



 

 

 

Θα το αφήσετε Ασχολίαστο;

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Beauty All Over